Obiekt socjalny dla kierowców na Winiarach

W kwietniu na pętli Winiary, szpital oddane zostało pomieszczenie socjalne dla kierowców. To pierwszy tego typu obiekt w Płocku. Do tej pory kierowcy musieli korzystać wyłącznie z takich wynalazków, jak toi toie lub toalety ogólnodostępne, np. na dworcu. W wielu miastach na pętlach znajdowały się lub nadal istnieją tzw. ekspozytury, w których zazwyczaj dyżur pełni pracownik obsługi kontrolujący funkcjonowanie transportu, ale zapewnia też m.in. szybką reakcję w razie potrzeby. W obiektach tych są pomieszczenia, z których dodatkowo mogą też korzystać kierowcy. W Płocku ekspozytura znajdowała się kiedyś m.in. na Skarpie i to w budynku murowanym, który istnieje do dziś. Na innych pętlach, np. Otolińska postawiony był oszklony kiosk. Łącznie takich kiosków funkcjonowało co najmniej kilka.

Nowe zaplecze na Winiarach jest obiektem kontenerowym o konstrukcji stalowej z profili, z elementami stropodachu, z attyką osłonową na całym obwodzie dachu. Posiada przyłącze energetyczne, wodno-kanalizacyjne, ogrzewanie elektryczne, klimatyzację, dwie toalety, zestaw kuchenny z segmentami grzejnymi oraz zlewozmywakiem, a także lodówkę z zamrażalnikiem. Dodatkowo na latarniach zamontowano dwie kamery monitoringu skierowane na ten obiekt.

Najbardziej dziwi jednak umiejscowienie tej konstrukcji. Postawiono ją na środku, co nie wydaje się zbyt szczęśliwym rozwiązaniem. Z naszych obserwacji wynika, że utrudnia to autobusom manewrowanie na pętli. Część pojazdów omijała kontener od strony szpitala, co w takiej sytuacji wyklucza prawidłowe podjechanie na przystanek początkowy i właściwą obsługę pasażerską.

Wykonawcą inwestycji była firma Box Play Sp. z o.o. z Łącka za kwotę 92.250,00 zł brutto.

 

Tagi

Dodaj komentarz

Back to top button
Close
Close